System Center Configuration Manager 2007 Sp2 Kurulumu Bölüm 2

İlk bölümde SCCM 2007 nin kurulması için ön gereksinimleri tamamlamıştık:

http://www.ortacdemirel.com/?p=144
Bu bölümde ise SCCM 2007 nin kurulumuna değineceğiz.

Ön gereksinimlerde bitince artık kuruluma geçebiliriz. SCCM DVD sinden  “Install” bölümü altındaki “Configuration Manager  2007 Sp2” linkine tıklayarak başlıyoruz. R2 ve R3 eklentilerini daha sonra kurabilirsiniz.


Karşılama ekranı geliyor. NEXT seçeneği ile adımlara geçiyoruz.


Bu ekranda SCCM sunucusunu kurabiliriz yada sadece uzaktan bağlanmak için yönetici konsolunuda bilgisayarımıza kurabiliriz. Biz sunucunun kendisini kuracağımızdan dolayı ilk seçeneği seçip devam ediyoruz.


Sözleşmeyi onaylayıp devam ediyoruz.


İlk seçenek olan “custom” ile sccm in kurulacağı klasörü ve sql sunucu ayarlarını otomatik yapılmasını sağlıyoruz. İkinci seçenek ise farklı bir diske kurulum yapıp farklı SQL ayarları yapılacaksa kullanılabilinir.


Her bölgeye farklı bir sccm kurulumu yapıp her bölgemizin sccm sunucular tarafından ayrı yönetilmesini sağlayabiliriz. Böyle bir durumda merkezdeki sccm sunucumuz “primary site” olarak geçicektir. Bizde ilk sccm kurulumu için bu seçeneği seçip devam ediyoruz.


CEIP, sccm kullanım deyimlerinizin microsofta gönderilmesini ve bu sayede ürünün gelişimine katkıda bulunmanızı sağlayan bir özelliktir. İsterseni bu tür bir uygulamanın içerisinde yer alabilirsiniz.


Ürün anahtarını onaylıyoruz.


Yazılımın kurulacağı klasörü seçiyoruz.


Bu ekrandaki ilk bölüm site code bölümüdür. SCCM sunucuda 3 karakterden oluşan bir site kod girmeniz gerekiyor. Bu site kod tüm clientlara yayılacaktır ve clientlar hangi sccm sunucuya bağlı olacaklarını bu site kod ile öğreneceklerdir. Yapınızda SCCM in kimlik numarası gibi çalışacaktır. Bu 3 karakterli kod daha sonrada değiştirilemez.
İkinci bölümde ise “site” nıza biri isim vermeniz gerekiyor. Yapınıza uygun olarak domain isminze ve sccm sunucuza göre biri isim verebilirsiniz. Sadece bilgi amaçlı bir isimdir.


Bu ekranda ise SCCM için native modmu yoksa mixed mode mu kullanacağınızı seçiyorsunuz. SCCM domain üzerindeki clientlardan bilgi çekip yönetebileceği gibi domain dışındaki bilgisayarlardan da bilgi çekebilir. Eğer böyle bir kullanım olacak ise PKI yapısını kullanmanız gerekecek ve sertifikanızda bu işlem için hazır olmalıdır. İşte bu tür bir kullanım “Native Mode” olarak adlandırılmaktadır.
Mized mode ise sadece domain içerisindeki makinelere hizmet etmek için seçilir.


SCCM bileşenlerini seçtiğimiz ekran karşımıza geliyor. Bu ekrandaki tüm bileşenler SCCM in yapabilecekleri ana rollerdir.
Software Inventory: Yazılım envanterinin toplanmasını sağlar.
Hardware Inventory: Donanım envanterinin toplanmasını sağlar.
Advertised Programs: Programların SCCM üzerinden dağtılması rolündedir.
Network Access Protection: NPS sunucu ile birlikte çalışıp clientların durumunu raporlar. (güvenlik updatelerini alıp almadığı gibi )
Software Update: WSUS sunucunun SCCM üzerinde çalışmasını sağlar. Updatelerin GPO lar olmadan bazılmasını sağlıyor.
Software Meeting: Bilgisayarlar üzerinde çalışan yazılımların kullanımının ölçülmesini sağlıyor.
Desired Configuration Manager:  Bilgisayarlardan özel bilgiler çekilmesini sağlıyor.
Remote Tools: Bilgisayaların remote assistance, remote tools ve RDP gibi araçlarla bağlanılıp yönetilmesini sağlamaktadır.
Bu roller SCCM sunucu kurulduktan sonrada eklenip kaldırılabilinir.


SQL sunucunun ismi ve yaratılacak olan databasein adı geliyor. Size tavsiyem bu işlem sonrasında SQL ile SCCM aynı makinede ise SCCM sunucunun ismini değiştirmeyin. Problem çıkarabiliyor.


SQL veritabanı ile konuşacak SSM sağlıyıcının ismi geliyor. Arsayılan ayarlarda bırakıp devam ediyoruz.


SCCM yönetim noktamızı belirtiyoruz. Eğer ortamda birden fazla SCCM sunucu olsa idi hangi noktadan hepsinin yönetileceğini seçebiliridik. Tek sccm li ortamda çok fazla bir önemi yoktur. Sunucu ismini kontrol edip devam ediyoruz.


SCCM sunucunun clienlarla haberleşeceği portu seçiyoruz. Varsayılan olarak 80 yani http portu geliyor. İstersek başka port da belirtebiliriz. Https yani 443 ün kapalı olmasının sebebi bizim “mixed” modda kurulum yapmamızdır.


SCCM 2007 kurulumunu başlatabilmek için bazı dosyalara ihityaç vardır. Bu dosyaları internet üzerinden çekebilir sistem. Bu bölümde ilk seçenek ile devam ederseniz sizden bir klasör isteyecek ve internet üzerinden otomatikman bu dosyaları belirlediğiniz klasöre donwload edecektir.

Daha önceden dosyaları çekmiş iseniz 2. Seçeneği seçip devam edebilirsiniz.


Daha önce güncelleme dosyalarını çekip içerisine koyduğum dosyayı seçiyorum.


Tüm yaptığımız ayarlar ile ilgili özet bir ekran geliyor.


Ve kurulum başlıyor.

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *