System Center Configuration Manager 2007 Sp2 Kurulumu Bölüm 1

Microsoftun system center ailesi içerisinde bulunan configuration manager 2007, istemci makinelerin yönetimi, envatner toplanması, uzaktan işletim sistemi kurulumu gibi birçok işlevi yerine getiren güçlü bir yazılımdır.


SCCM 2007 istemci makinelere yüklenen agentlar ile onlardan birçok bilgiyi çekebilir ve aynı zamanda uzaktan bağlanıp bu makineleri de yönetebilir. İstenirse MAC adresi belli olan makinalara uzaktan işletim sistemide kurabilirsiniz. Özellikle uzaktan windows 7 ve windows Xp kurulumu ile ilgili olarak yaptığımız webcast e aşşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.yazilimdevi.com/yazilimdevi/Videolar-970-webcast-sccm-2007-ile-isletim-sistemi-dagitimi.aspx
SCCM 2007 nin desteklediği istemci ve sunucu sistemleri aşşağıdaki tablodaki gibidir:


SCCM 2007 Sp2  kurulumunu iki bölüm olarak ele alacağız. İlk bölümde ön gereksinmlere değineceğiz ikinci makalede ise configuration manager ın kurulumuna değineceğiz.
SCCM 2007 de birçok diğer microsoft yazılımında olduğu gibi domain ortamında çalışmaktadır. Oldukça kolay bir kuruluma sahip olmasına rağmen kurulum öncesi ve kurulum sırasında bilmeniz gereken bazı  önemli ayrıntılar vardır.
System Center Configuration Manager 2007  SQL veritabanını kullanmaktadır. Bu yüzden ilk olarak SQL kurulumu ile başlamanız gerekiyor. SCCM 2007 için SQL 2008 ve SQL 2008 nin Sp1 eklentisine ihtiyacınız var. Sql 2008 r2 ile uyumlu değildir.

Bu sebeble ilk olarak SQL 2008 in kurulumu ile başlıyoruz. SQL 2008 i kurabilmek için sunucunuzda .net 3.5.1 özelliğine ihityacınız vardır. Bunu server manager dan kurabilirsiniz.


.Net eklentisinden sonra SQL 2008 dvd sini sunucunuza takıp kuruluma geçebilirsiniz.


Aşşağıdaki özellikler SCCM ihityaçları için yeterlidir.


SQL 2008 kurulumu bitince SQL 2008 Sp1 eklentisinide mutlaka kurmamız gerekiyor.


SQL sunucuyu başarılı bir şekilde kurduktan sonra SCCM 2007 yazılımını kurmak için ön gereksinimlere geçebiliriz.
İlk olarak yapmamız gereken Active Directory nin şemasına müdahele etmek olacaktır. Bunun için SCCM DVD si içerisinde yer alan ExtADSch aracını çalıştırmamız gerekiyor. Bu araç SCCM DVD sinde “D:SMSSETUPBINI386”  path inde bulunmaktadır. Fakat bunu komut satırında çalıştırmamız gerekiyor.
Komut satırını admin modda açıyoruz ve D:SMSSETUPBINI386 pathine gelip EXTADsch.exe komudunu veriyoruz. Çok kısa bir işlem sonrasında AD schemasına müdahelemiz bitiyor.


Schema genişlettik sonra SCCM 2007 için gerekli bazı özellikleri windows sunucumuzda server managerdan kurmamız gerekiyor. Bunlar:
–    Remote Differantial Compression
–    Background Intelligent Transfer Service
–    ISS
–    WSUS
Ayrıca kuruluma başlamak için sunucunuzda en az 2GB ram olmasını tavsiye ederim.
RDC ve BITS ı server manager da “features” bölümünden kurabilirsiniz:


IIS ve WSUS ise gene server manager da rollerde bulunmaktadır. WSUS kurumu zorunlu değildir daha sonrada kurulup entegre edilmelidir fakat IIS mutlaka kurulu olmalıdır.
IIS in WEBDAV eklenti oldukça önemli bir eklentidir. Bu eklentinin seçili olduğunu mutlaka kontrol edin.


Bu işlemlerinde ardından SCCM yükleme ara yüzü üzerindeki  “prerequisite checker” ı çalıştırmanızı öneririm. Böylelikle eksik bir işlem yaptıysanız bu araç size söyliyecektir.


SQL sunucunuzu ve SCCM yönetim sunucunuzu FQDN ismini girerek işlemi başlatabilirsiniz. Bende hepsi aynı makine üzerinde olduğu için tüm bilgisayar isimleri aynıdır. Yönetim sunucuda özellikle FQDN ismi istendiğine dikkat edin.


İşlemin ardından eksiklikleriniz var ise ekranda çıkacaktır. Eksikliklerin üzerine 2 kez tıklayarak ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz. Kırmızı olarak çıkan hataları mutlaka düzeltmeniz gerekiyor. Fakat sarı ile çıkan uyarıları göz ardı edebilirsiniz. WSUS kurulumu yapmıyacağım için işleme devam edeceğim.


Bu aşamalar bittikten sonra son olarak Active Directory içerisinde de bir ayar yapmamız gerekiyor.
Domain Controller makinesimizi açıyoruz.
Run a gelerek “ADSI Edit” yazıyoruz ve Editore ulaşıyoruz.


ADSI Edit üzerine sağ tıklayıp “connect” seçeneği seçilir.


Açılan pencereden “ok” seçeneği ile menulere bağlanılır.


System kabı üzerine sağ tıklanarak New > Object seçilir.


Container seçilir.

 

Value olarak “System Management” yazılır. Ve işlem bitirilir.


Active Directory Users and Computers konsolundan “advenced view”  e geçiş yapıyoruz.


System kabında yaratmış olduğumuz system Management kabını buluyoruz.


Bu kabın üzerine sağ tıklayıp gelişmiş izinlerden SCCM sunucumuza aşşağıdaki gibi izinler atamamız gerekiyor.


SCCM sunucu kurulduktan bir süre sonra bu kabın içerisine 3 adet nesne gelmesi gerekiyor. Bu nesnelerin gelmesi biraz zaman alabilir.

Bir sonraki bölümde SCCM 2007 nin kurulumuna değineceğiz:

http://www.ortacdemirel.com/?p=146

Paylaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *